Pentru a urmări interviul accesați următorul link:
Agenda discuției:
Inițierea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal
- Care este etapa dezvoltării unui proiect imobiliar cu cele mai mari provocări din perspectiva timpului de implementare, riscului de blocaj, costurilor? Elaborarea PUZ, etapa autorizării sau etapa construirii
- Care este, în medie, termenul în care se poate obține, de către un dezvoltator (profesionist și diligent) aprobarea unui PUZ?
- Care sunt, în medie, costurile unui PUZ pentru un proiect imobiliar (inclusiv costuri cu arhitecți, consultanți, avocați, avize)?
- Care sunt cele mai sensibile/ dificil de obținut avize în dezvoltarea unui proiect rezidențial? Cu următoarea distincție: dificultăți legate de complexitatea obiectului avizării în sine (d.e. soluții de trafic complexe) și dificultăți legate de birocrația/ abordarea emitenților, cu alte cuvinte – bețe în roate puse de autoritatea locală (d.e. avizul de la Min. Culturii);
- Spre deosebire de autorizația de construire, procedura de aprobare a PUZ are o componentă de oportunitate mult mai pregnantă care poate fi, doar în situații de excepție cenzurată de instanța de judecată. Asta înseamnă, în linii mari, că proiectul propus trebuie să fie aliniat viziunii autorității locale privind dezvoltarea urbană, ceea ce presupune că această viziune ar trebui împărtășită investitorului în cadrul unor consultări prealabile (în cele mai multe cazuri ea nu rezultă din PUG întrucât PUG-urile sunt extrem de vechi).
- Care sunt cele mai mari compromisuri legate de alinierea proiectului la viziunea de dezvoltare urbană a autorității care se cer în practică? D.e. cerințe legate de spațiile verzi, de dezvoltarea infrastructurii (d.e. cedări de terenuri)
- Autorizarea proiectelor imobiliare
- Vorbind în general, construirea fără autorizație de construire sau cu încălcarea autorizației sunt moduri de operare foarte frecvent întâlnite în practică, în România. Care sunt motivele pentru care unii dezvoltatori își asumă acest risc? Timpul prea mare de așteptare până la emiterea autorizației/ reautorizare și pierderile de venituri în această perioadă, posibilitatea intrării în legalitate ulterior, birocrația?
- Tot la modul general, se poate vorbi sau nu despre un trend pe piața imobiliară din România legat de atacarea autorizațiilor de construire de către vecini sau ONG-uri? Care este, în cele mai multe cazuri, miza reală a unui astfel de litigiu?
- Care sunt măsurile de prevenție pe care le luați, la nivel de grup, pentru a vă pune la adăpost, înainte de începerea lucrărilor de construire în cadrul unui proiect, de o eventuală acțiune având ca obiect atacarea autorizației voastre?
- Ați acționat vreodată în instanță o autoritate locală pentru refuzul de emitere a unei autorizații de construire sau de aprobare a unei documentații de urbanism? De ce sunt atât de puțin dezvoltatori care aleg să facă acest lucru?
- De lege ferenda
- propuneri concrete de modificări legislative pe care le consideri necesare (sau măcar utile) în domeniul urbanismului și autorizării.